Woonhuis
Beekweg Park
zestienhoven

Eenvoud en de kunst van het weglaten
Vanuit de stedenbouwkundige opzet is lintbebouwing het uitgangspunt waarbij diversiteit in verschijningsvorm van de individuele woningen het gewenste karakter kan versterken. Gekozen is voor een moderne en tijdloze uitstraling. Geen geforceerde of trendy-architectuur maar een ontwerp dat zich kenmerkt door ‘eenvoud en de kunst van het weglaten’. De verschijningsvorm is eigenzinnig, terughoudend en soms uitbundig. Opvallend is de overkragende lichte verdieping welke rondom met een bovenlicht los gehouden wordt van de donkere onderbouw. Niet alleen het metselwerk en stucwerk benadrukken dit contrast, ook de detaillering van verdiepte kozijnen in de bovenbouw tegenover de meer naar voren geplaatste kozijnen in de onderbouw. Bij het ontwikkelen van deze woning annex kantoor zijn alle gebruikerswensen gevangen in het ontwerp.

De opgave was een loftachtige woning, met veel woonruimte maar zonder koele sfeer. Het moest ruimtelijk, huiselijk en leefbaar worden. Gestreefd is naar beslotenheid in openheid. Veel traditionele afscheidingen zijn weggelaten. Niet de wanden bepalen het onderscheid tussen de ruimten maar de vormgeving en de wijze waarop leefruimten aan elkaar zijn geschakeld. Het loftachtige karakter komt verder tot uitdrukking in de hoge plafonds en de zichtbare eerlijke materialen als gelamineerd hout en OSB platen. In het woongedeelte is de houtskeletbouw zichtbaar. In alle ruimten zijn dezelfde natuurlijke materialen, de rustige gladde wanden, gladde witte deuren en strakke verdiepte kozijnen en grijze gietvloeren toegepast. Door de toegepaste materialen en technieken en de ‘eenvoudige’ vormgeving is de woning modern, tijdloos en duurzaam te noemen.