renovatie
appartementencomplex
weissenbruchlaan
rotterdam

Het woon- en winkelcomplex dateert uit de jaren ’50 en was ontworpen door de Rotterdamse architecten W.J. Fiolet en D.A. Vermeer. Het is een langgerekt gebouw van vijf bouwlagen onder een plat dak. De meest linker travee van drie bouwlagen vormt een overgang naar de vooroorlogse bebouwing naar de Bergse Dorpsstraat. Aan de rechterkant is de hoge bouwmassa doorgetrokken tot aan de hoek van de Freericksplaats met tegen de achtergevel een drielaagse bebouwing aansluitend op de bebouwing in deze straat.

Het appartementencomplex heeft zeven portieken met een kenmerkende horizontale geleding van winkels op de begane grond met woningen op de verdiepingen en een terugliggende bovenste bouwlaag. De horizontale geleding wordt versterkt door de doorlopende luifel bij de winkels die tegelijk als doorlopend balkon op de 1e verdieping fungeert en de witte banden ter hoogte van de verdiepingsvloeren en het dak. De verticale geleding bestaat uit 6 portalen van vierkante kolommen in het vlak van de gevel die over alle verdiepingen doorlopen, maar door de terugliggende bovenste gevel staat het portaal op deze laag vrij in de ruimte. In het gebouw zijn grote witte ramen, witte balkons en betonbanden, donkergrijze balkonhekken en gemetselde muurdammen en borstweringen van licht geglazuurde baksteen toegepast. Omdat het pand een bijzonder naoorlogs object is heeft burgemeester en wethouders in juni 2020 besloten om het aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Door de jaren heen heeft het gebouw z’n oorspronkelijk kleurstelling verloren. Tevens bleek er sprake te zijn van veel achterstallig onderhoud en was het complex nog voorzien van een olie gestookt centraal verwarmingssysteem (blokverwarming). Uit de bouwkundige opname zijn betonrot in betonbanden en balkons, doorgeroeste balkonhekken en hemelwaterafvoeren, kapot metsel- en voegwerk, houtrot in de kozijnen naar voren gekomen. Om deze bouwkundige gebreken te herstellen of te vervangen was een ingrijpende renovatie noodzakelijk waarbij het gebouw een aantal maanden in de bouwsteigers gezet moest worden. Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om tevens de woningen en winkels te voorzien van een individuele cv-installatie of warmtepomp. Ook de oorspronkelijke architectonische uitstraling is in ‘ere’ hersteld door het gehele pand terug te brengen in de kenmerkende donkergrijze en witte kleurstelling zoals door de architecten Fiolet en Vermeer ontworpen was.

Het heeft de eigenaren een bewoners van het complex veel tijd, energie, uithoudingsvermogen en geld gekost maar uiteindelijk kan men trots zijn op het resultaat en genieten van een het wonen in een prachtig gebouw op een fantastische plek.

Schets van het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw.